Staverden

In Ermelo staat het kasteel Staverden en in de geschiedenis van Gelre is dit een bekende naam. Reinoud I, graaf van Gelre, kreeg op 6 juni 1290 van de kapittelkerk te Zutphen het leeneigendom van de helft van zijn gruit (=opbrengst) in erfpacht.

Het was een tijd waarin veel heide op de Veluwe tot bouwland werd ontgonnen en graaf Reinoud I vormde het plan om bij zijn hofstede Staverden een stad te stichten. Hiertoe kreeg hij op 16 juli 1291 van koning Rudolf de nodige toestemming en op 25 maart 1298 verklaarde Reinoud I Staverden tot stad en verleende de ingezetenen enige voorrechten. Het plan was te ambitieus: tot een echte stad heeft Staverden zich nooit ontwikkeld.

 

Sedert het begin van de XIVe eeuw moesten te Staverden witte pauwen worden gefokt voor de helmbos van de graaf en ook toen de graven van Gelre de hertogelijke rang kregen (in 1039) bleef dat in zwang. Ook vandaag de dag zijn er nog witte pauwen en een bos staartveren is steeds te vinden in het gemeentehuis te Ermelo en in het provinciehuis te Arnhem als herinnering aan de middeleeuwse verplichting.

 

Uit: Beschrijving van het wapen der Gemeente Ermelo.